The Observer Romania

Vanzarile de case noi au scazut in Romania. Romanii se orienteaza spre chirii.

06/12/2022

 


Pentru prima data in ultimii ani, dezvoltatorii si agentii imobiliari recunosc faptul ca vanzarile de case noi au scazut in Romania. Motivele principale pentru aceasta scadere sunt reprezentate de cresterea dobanzilor si de frica de indatorare a celor care isi doresc o casa. Nesiguranta perioadei ce va urma ii determina pe romani sa abordeze o strategie mai precauta atunci cand vine vorba de casele lor. Astfel, acestia au renuntat sa se mai gandeasca la credite pentru case noi.

Castigatori sunt proprietarii care inchiriaza. Chiriile au crescut.

Din cauza schimbarilor recente si a crizei economice care se anunta, potentialii clienti ai dezvoltatorilor imobiliari se indreapta acum catre achizitia de apartamente vechi, mai ieftine, si catre inchiriere. Din aceasta cauza, piata chiriilor este intr-o continua crestere, in special in marile orase din Romania. In al doilea rand, preturile chiriilor au fost influentate pozitiv (in crestere) de criza refugiatilor ucrainieni, care sunt de asemenea in cautare de chirii in Romania. 

Piata apartamentelor din blocurile vechi este in crestere

Clientii care isi doresc totusi casa lor se indreapta acum spre achizitia de apartamente in blocurile vechi, pentru ca acestea sunt mai ieftine decat cele noi. In plus, ies la iveala avantajele blocurilor vechi, care de multe ori se afla in zone mai centrale fata de cele noi. Desi pretul apartamentelor si garsonierelor este mai scazut in blocurile vechi, la acestea se adauga si costurile amenajarilor, avand in vedere faptul ca de multe ori aceste aprtamente nu sunt finisate pe placul noilor proprietari. In aceasta perioada dificila din punct de vedere economic, se asteapta ca noii proprietari sa mai amane lucrarile de reamenajare a apartamentelor vechi pe care le-au cumparat.

Noii proprietari renunta la amenajarea completa a apartamentelor vechi achizitionate

Desi renovarile complete sunt evitate in aceasta perioada de noii proprietari de case, acestia incearca totusi sa reamenajeze apartamentele sau garsonierele in regie proprie. De aceea, se asteapta cresteri ale vanzarilor magazinelor de constructii si amenajari care au o buna deschidere spre clientul amator (consultanti in magazin, magazin online...etc). Acest lucru se va intampla pentru ca multi romani vor alege sa se transforme in mesteri de ocazie in urmatoarea perioada, pentru a mai economisi bani.

Idei de amenajari ieftine pentru casa ta

Daca si tu cauti sa iti amenajezi ieftin casa sau apartamentul, probabil ca esti in cautare de idei. Activitatea de reamenajare in regie proprie te va ajuta sa economisesti bani si sa ramai cu satisfactia lucrului bine facut chiar de tine. Poti gasi astfel de idei pe site-uri online, cum ar fi acest site pentru casa , unde vei avea de invatat o multime de lucruri. De exemplu, poti sa citesti multe sfaturi pentru amenajarea bucatariei si a altor spatii din casa ta de vis.