The Observer Romania

Idei de mancare sanatoasa pe timp de iarna

06/12/2022

 


Lipsită de abundenţa legumelor verzi si a fructelor proaspete, iarna poate crea pericolul unilateralizării alimentaţiei poate cauza declansarea sau recidiva unor episoade acute, in special in sfera sistemului digestiv, care este pus la grea incercare de mancarurile traditionale romanesti pe care le consumam de obicei iarna. Iti prezentam cateva idei de mancaruri sanatoase pentru iarna. Ingredientele pot fi incluse in retete spectaculoase, care vor inlocui cu succes alimentele grele, fara ca papilele tale gustative sa duca lipsa alimentelor mai putin sanatoase.

Macarurile traditionale de iarna din Romania - excesul este nesanatos

După traditii, la noi predomină mancarurile traditionale pe baza de făinoase, mincăruri grase, în special slănină si afumături din carne de porc. Este perioada cand consumul de dulciuri si băuturi alcoolice creste, fapt ce determină frecvent cresteri în greutate, obezitate, recidive ale bolilor ulceroase si colicistite, dar ales decompensări ale diabeticilor. Combătind aceste abuzuri, recomandăm si în timpul rece alimentatie echilibrată, corectă. A se intelege ca nu recomandam aici renuntarea totala la alimentele enumerate mai sus, dar subliniem faptul ca excesul este nesanatos. Daca apetitul nostru este ridicat, putem suplimenta alimentatia cu mancaruri mai sanatoase.

Idei de mancare sanatoasa iarna

Iata in continuare idei care iti vor asigura mancarea sanatoasa pentru aceasta iarna. Pe cît posibil, peste iarna, se vor legumele păstrate in stare proaspătă (varză, conopidă, cartofi, ţelină, morcovi si mai ales verdeturi). Sursă principală de vitamina C, varza murată va avea valoare crescută în cazul preparării ei combinată cu 1/3 varză crudă. Este important de stiut că hreanul, un condiment specific iernii, contine cca 70 mg% vitamina C, dar se recomandă a fi răzuit pc răzătoare inoxidabilă si nu-mai înainte de a fi servit. Glucidele, unele substanţe minerale (fier, calciu), vitamine din grupul B si carotenul se vor asigura prin fructe uscate (caise prune, stafide, smochine, nuci) care vor înlocui în parte dulciurile rafinate ce dezechilibrează raţia alimentară si predispun la apariţia cariilor. Zahărul, inlocuit parţial cu miere, va asigura organismului substanţe minerale, vitamine si unele enzime pe timp de iarna. 

Din lista din mancaruri sanatoase nu pot lipsi lactatele. Iata cateva idei pe baza de lactate. Laptele si branzeturile vor completa necesarul de proteine cu valoare biologică ridicată. Este vremea cand se consumă, din abundenţă, peste oceanic si marin, recomandat pentru continutul de vitamine A si D 5i 1n special fosfor si iod. Consumul de untură carne de porc va alterna cu uleiurile vegetale (floarea-soarelui, soia si germeni de porumb), cunoscînd riscul crescut al ateroscicrozei in cazul consumului grăsimilor bogate in colesterol. Aportul caloric nu se va depăsi în lunile de iarnă decit pentru persoanele care lucrează in aer liber si în condiţii de temperatură scăzută. 

Este de preferat ca pentru o bună digestie si asimilate, alimentele să fie consumate calde.